Zásahovka zadržela dva Ukrajince, podle policie se vloupali do více jak desítky rodinných domů

Cizinci, kteří měli vykrást přes desítku rodinných domů, způsobili škodu přes jeden a půl miliónu korun.

V polovině května zadrželi policisté Zásahové jednotky Středočeského kraje na dvou místech v centru metropole 2 mladé muže z Ukrajiny, a to v souvislosti s vloupáními do rodinných domů na území Středočeského, Pardubického kraje a v kraji Vysočina. Další z podezřelých cizinců, který se měl rovněž podílet na této trestné činnosti, se toho času nachází ve vazební věznici, kam byl umístěn pro obdobnou trestnou činnost.

Jejich zadržení ve spolupráci s touto speciální jednotkou bylo vyústěním několikaměsíční spolupráce kriminalistů z Prahy venkov – JIH s policisty z hlavního města Prahy, Havlíčkova Brodu, Chrudimi a současně i Kriminalistického ústavu, který vyhodnocoval některé ze zajištěných stop.

Zadržení muži se měli v době od srpna 2019 do ledna 2020 vloupat do 11 rodinných domů, a to do 6ti na území Středočeského kraje – na Praze venkov – JIH (zejména Říčany), 3 rodinné domy měli vykrást na Havlíčskobrodsku na Vysočině a 2 domy v kraji Pardubickém, v okrese Chrudim.

Předmětem jejich zájmu byly peníze, šperky, luxusní oblečení, parfémy, elektronářadí. Škoda, kterou měli odcizením věcí z 11 rodinných domů způsobit přesahuje jeden a půl miliónu korun. Největší škodu způsobili majiteli rodinného domu na Vysočině, odkud si odnesli věci za více než 440 tisíc korun, další 50ti tisícovou škodu způsobili při vloupání a na zařízení domu.

V rámci domovních prohlídek zajistili policisté některé věci, jako např. obuv, oblečení, mobilní telefony, SIM karty, tablet, kamery, paměťové karty, hodinky, apod. Kriminalisté budou vyhodnocovat, zda jde skutečně o věci pocházející z vykradených domů.

Oba cizinci si již převzali usnesení o zahájení trestního stíhání pro zločin krádeže podle § 205 odst. 4, z přečiny porušování domovní svobody podle § 178 odst. 1, 2 a z přečinu poškození cizí věci podle § 228 odst. 1 trestního zákoníku, za což jim hrozí tresty odnětí svobody od dvou do osmi let.

Na oba obviněné byl současně podán návrh na vzetí do vyšetřovací vazby, ten Okresní soud pro Prahu – východ akceptoval u jednoho z cizinců, druhý je vyšetřován na svobodě a za dohledu probačního úředníka.

Rekapitulace:

  • Od konce srpna 2019 do začátku roku 2020 se měla trojice (různě dle domluvy) vloupat do 11 rodinných domů
    6x ve Středních Čechách
    3x na Vysočině
    2x v Pardubickém kraji
  • vloupání provedeno vždy násilným způsobem
  • odcizením věcí způsobil škodu za více jak 1,5 miliónu korun
  • předmět zájmu: šperky, peníze, elektronářadí, značkové oblečení, parfémy, apod.
  • 2x byli vyrušeni majiteli domu (Vysočina, Stř.Č.)
  • nejnižší způsobená škoda: 23. 11. 2019 – Říčany – Křenice:  100 korun (vyrušeni majitelem)
  • nejvyšší způsobená škoda: 13. 1 – 16. 1. 2020 –  okr. Chrudim, Pardubický kraj: přes 820 tisíc korun
  • všichni cizinci se zdržují na území naší republiky legálně (již několik let)

Ročně prověřuje Policie ČR v celé republice v průměru na tři tisíce případů vloupání do rodinných domů, ve Středních Čechách je to průměrně na 800 případů, přičemž počty případů mají za posledních pět let klesající tendenci. Nejvyšší počet případů registrovala středočeská policie v roce 2016 – 972 případů, rok následující 855. Počet případů v roce 2018 klesl na 668 případů, v roce 2019 byl zaznamenán nárůst této kriminality, a to 821 případů. Objasněnost se pohybuje mezi 25 a 35 procenty.

mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje
2. června 2020

NŘVS_-Přehled_nehodovosti_a_vybraných_přestupků_za_období_nouzového_stavu SKPV_Kriminalita_STČK_2020

SKPV_Kriminalita_STČK_2020

 

Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments